Običajno je koža pod očmi tanjša od kože na preostalem delu obraza. To pomeni, da je ne ščitijo oljne žleze, ki izločajo naravni sebum, ki poskrbi za zaščitno pregrado in preprečuje izhlapevanje vlage ter prodiranje bakterij na ta predel kar se hitro pokaže kot podočnjaki.

Vse skupaj še poslabša dejstvo, da je na tem predelu ogromno majhnih kapilar, ki omogočajo pretok krvi in lahko tudi puščajo v okoliško tkivo, kar povzroča razbarvanje.

Tukaj je 7 glavnih vzrokov da se podočnjaki pojavijo:

1. Izpostavljenost soncu

Sončni žarki so še posebej neprijazni in lahko povzročijo potemnitev kože kar se pokaže v obliki podočnjakov. Dolgotrajna izpostavljenost soncu lahko povzroči različne težave, kot so hiperpigmentacija kože in gube, pa tudi poškodbe fotoreceptorjev v očeh, zaradi česar nastanejo temni podočnjaki. Kožo morate zaščititi pred soncem, zlasti pod očmi in na vekah, saj so prav ti predeli izjemno občutljivi na izpostavljenost sončnim žarkom.

2. Pomanjkanje spanja

Pomanjkanje spanja je najpogostejši vzrok za nastanek temnih podočnjakov pri večini ljudi. Na koži pod očmi lahko zatečejo krvne žile, zaradi česar je videti temnejša in bolj modrikasta. Če namreč ne spite dovolj ali so vaši vzorci spanja nepravilni, boste še pred koncem dneva povsem izčrpani.

3. Stres

Stres je eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek temnih podočnjakov. Številne študije kažejo, da lahko stres povzroči temne predele pod očmi ali okrog oči, kar se dogaja na vseh valovnih dolžinah vidne svetlobe. Stres pa ne povzroča le potemnitve kože, pač pa tudi še dodatno potemni že obstoječe podočnjake.

4. Pomanjkanje vode

Voda pomaga odplakniti strupe skozi kožo, tudi na predelu oči. Če imate temne podočnjake, to lahko pomeni, da ne pijete dovolj vode. Če želite pravilno odplakniti strupe in obenem poskrbeti za čisto kožo in bistre oči, morate piti veliko vode.

5. Staranje

Temni podočnjaki so sicer lahko neizogiben del staranja, vendar morate poskrbeti za svojo kožo, da boste tako zmanjšali vidnost temnih lis pod očmi. Poskrbite za čim manj stresa, se zdravo prehranjujte in dovolj telovadite.

6. Genetika

Če vaša genetika igra vlogo pri vaših temnih podočnjakih, se temu skorajda ne morete izogniti. Nekateri ljudje imajo po naravi bolj mastno kožo in bodo imeli pogosteje temne podočnjake.

7. Alergije

Vzrok temnih podočnjakov so lahko tudi alergije, ki lahko povzročajo zadrževanje vode in izbruhe izpuščajev, kar lahko povzroči temne podočnjake. Alergije lahko povzročijo tudi srbenje, ki vodi v kronično mencanje oči. Posledično lahko nastanejo temni podočnjaki.

Kakšne so najboljše možnosti za zdravljenje, ko se podočnjaki pojavijo?

Skrivanje podočnjakov z ličili vam dolgoročno ne bo prav dosti pomagalo. Če se podočnjakov nikakor ne morete znebiti, sta kot nalašč kofein in karagenan, ki vam bosta pomagala, da se jih kar najhitreje znebite. 

Kofein je ena od najboljših sestavin za zmanjšanje zabuhlosti in videza temnih podočnjakov, saj povzroči konstrikcijo krvnih žil v koži, kar zmanjšuje temne podočnjake.

Karagenan (užitna morska trava, ki domorodno uspeva na Britanskem otočju) deluje tako, da spodbuja regeneracijo epidermalnih celic, kar lahko pomladi kožo in zmanjša videz temnih podočnjakov. Podočnjaki so predvsem posledica tanke kože pod očmi. Karagenan spodbuja proizvodnjo kolagena, kar pomaga zagotoviti večjo odpornost na rane in brazgotine ter zmanjšuje zabuhlost oči.

Ti dve dobro varovani in skrivnostni sestavini sodelujeta pri spodbujanju nastajanja kolagena v koži, v predelu pod očmi. Kolagen je bistvenega pomena za elastičnost, saj poskrbi za mladosten sijaj kože in področja pod očmi, pomaga pa tudi pri zmanjševanju temnih podočnjakov.

Kaj storiti da podočnjaki izginejo?

Priporočamo vam uporabo koncentrata kofeinskega gela SWISS+POWER, ki vam bo pomagal, da se boste čim hitreje znebili temnih podočnjakov! Izdelek naročite spodaj.