Podočnjaki so lahko pokazatelji večjih zdravstvenih težav. Povezane so lahko s številnimi boleznimi, ki lahko povzročijo veliko skrbi v prihodnosti, če jih ne bomo zdravili pravočasno. Poleg pomanjkanja spanja, preživetega časa pred zasloni in pomanjkanja prehrane v telesu, obstajajo še druge navade, ki lahko povzročijo podočnjake. Našteli smo jih nekaj, ki se jih morate znebiti, da se lahko hitro in učinkovito poslovite od podočnjakov:

1. Stres

Stres je nepojasnjen a vendar pomemben povzročitelj podočnjakov. Ko je oseba pod stresom, se kri ne razporedi enakomerno po obrazu. To povzroči bled in utrujen obraz, krvne žile pod očmi postanejo bolj očitne in pojavijo se podočnjaki. Ponavadi ga spremlja temno vijolična pigmentacija, ki odvzame lepoto in sijaj obraza.

Poleg tega, osebi pod stresom primanjkuje tudi spanca. Pomanjkanje le-tega in počitka povzročata slabo energijo, izčrpanost in najhujše od vsega –  temne podočnjake!

2. Izpostavljenost soncu

Dolgotrajna izpostavljenost soncu povzroča nastanek prekomernega melanina okoli oči. Kar povzroči pigmentacijo pod očmi in posledično podočnjake. Nepravilnosti pigmentacije se lahko pojavijo kjerkoli na obrazu ampak so najbolj vidne pod očmi. To pa zato, ker  je koža pod očmi najbolj občutljiv in tanek predel. Med staranjem koža okoli očesa postane še bolj občutljiva.

Zaradi teh razlogov je pomembno, da ljudje zaščitijo kožo pred nenehnim izpostavljanjem sonca. Mazanje s kremami za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, nošenje zaščitnih očal, izogibanje prekomerni izpostavljenosti soncu je nekaj najlažjih načinov kako se oseba lahko izogne škodlijvim učinkom sonca.

3. Kajenje in pitje

Podočnjaki se pogosto pojavijo tudi zaradi prekomernega uživanja alkohola. To se zgodi, ker se male krvne žile pod očesom razširijo in povzročijo večjo vidnost podočnjakov. Kajenje je tudi eden izmed dejavnikov, ki lahko povzroči podočnjake. Kadilci so običajno zelo dehidrirani, kar povečuje možnosti pojava podočnjakov. Prekomerno pitje alkohola in kajenje sta lahko razlog prezgodnjega staranja in nastanka gub. Koža se izsuši, pretok krvi okoli obraza se zmanjša, medtem ko koža postane pigmentirana in neenakomerna.

4. Dehidriranost

Pomanjkanje hidracije je eden izmeg glavnih razlogov za podočnjake. Pomanjkanje vode povzroča nepravilen pretok krvi po obrazu. Medtem ko pitje vode pomaga pri čiščenju vseh toksinov in snovi iz telesa, ki koži preprečujejo, da bi bila videti zdrava in mladostna. Ko oseba zaužije dovolj vode, kožo očisti, podočnjaki so zaradi tega videti svetlejši in sčasoma izginejo.

Poleg tega voda pomaga tudi pri absorpciji, cirkulaciji in drugih naravnih telesnih ciklih.

Drugi razlogi, ki lahko povzročijo podočnjake, vključujejo:

 • Vnetje kože
 • Staranje
 • Genetika
 • Utrujenost
 • Duševne težave kot so tesnoba in depresija
 • Alergije
 • Hormonske spremembe

In še več…

Nekateri pametni in neposredni načini, s katerimi lahko zmanjšamo videz podočnjakov, so naslednji:

 • Dovolj spanca
 • Pomirjanje očes z rezinami kumare ali hladnimi oblogami
 • Uporaba mandljevega olja in masiranje podočnjakov.
 • Uporaba vitamina C na obrazu..
 • Vlaženje obraza z naravnim serumom, ki je bogat z antioksidanti in vitamini.
 • Vlaganje v dobre izdelke za podočnjake in skrbno izvajanje rutine za nego kože.

Paket proti gubicam pod očmi

Zaključek

Če vam rečejo, da se lahko podočnjakov znebite čez noč ali v enem ali dveh dneh, gre seveda za marketinški trik. Proces je postopen in se doseže le, če ga izvajate dosledno. Če preskočite zgoraj omenjene navade, vključite zdrave življenjske navade v svojo rutino, lahko svojim očem zagotovite dodatno pozornost in ljubezen, ki si jo zaslužijo. To je edini način, da si povrnete naravni čar obraza!